Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw

2021-03-29
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw
Autor: Shutterstock Chrupkie warzywa, wyborny sos - zdrowa porcja warzyw na naszym talerzu
łatwy
30 min
4

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki to nic innego jak dobrze nam znany przepis na coleslaw. Bogactwo dobroczynnych substancji, sporo witamin i świetny smak czynią z tej surówki idealną oprawę dobrze przygotowanego mięsa. Pamiętajmy, że warzywa nie powinny stanowić dodatku, ale dominować w naszej diecie. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zdrowa dieta w ciąży! Zapraszamy >>>

SKŁADNIKI

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki. Natkę pietruszki drobno posiekać. 
  • W misce wymieszać olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, cukier, sól, pieprz, proszek cebulowy i proszek czosnkowy, aby uzyskać sos.
  • Posiekaną czerwoną kapustę i marchewkę oraz natkę pietruszki przełożyć do dużej miski. Polać sosem i wymieszać. Sos powinien pokryć wszystkie warzywa. 
  • Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.
  • Podawać do mięsa smażonego, pieczonego lub w sosie.