Soczysta surówka kapuściana z marchwią i jabłkami: łatwy przepis na zdrową porcję warzyw

Soczysta surówka kapuściana z marchwią i jabłkami: łatwy przepis na zdrową porcję warzyw
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca surówka ze świeżej kapusty, marchwi i jałbka
łatwy
20 min
4

Surówka ze świeżej, słodkiej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Najbardziej soczysta i pełnowartościowa jest surówka kapuściana z marchwią i jabłkami. I choć kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, warto dodać do niej jeszcze więcej ten cennej witaminy pod postacią natki pietruszki. Oto łatwy przepis na zdrową porcję warzyw do codziennego obiadu!

Zobacz jak zrobić zdrową surówkę z KISZONEJ kapusty:

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty świeżej
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula lub 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżko soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno pokroić lub zszatkować. Przełożyć do miski, posypać cukrem i solą, wymieszać, a następnie wygnieść rękami. Pozostawić na 10 minut.
  • Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Jabłko również pokroić w słomkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na półtalarki, które rozdzielić na pojedynce półkola.
  • Kapustę odcisnąć, przełożyć do innej miski.
  • Do kapusty dodać marchew, jabłko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  • Surówkę skropić olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
  • Surówkę przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki "przegryzyły się".
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej