Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka: łatwy przepis na zieloną sałatkę

Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka: łatwy przepis na zieloną sałatkę
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka to łatwy przepis na zieloną sałatkę do wszystkiego. W tym przepisie rześkie połączenie ogórka i świeżego koperku oraz chrupiącej kapusty jest unikatowe. Taka surówka doda Wam energii i humoru!

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek szklarniowy, na przykład wężowy
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Następnie pokroić w poprzek dość drobno.
  • Ogórka przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. Koperek drobno posiekać
  • Z oliwy, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos, miksując wszystko razem.
  • W salaterce wymieszać posiekaną kapustę, ogórka i koperek. Polać sosem i wymieszać. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej