Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z kiszonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. Jest chrupka, kwaśna i orzeźwiająca. Czasem jednak warto wzbogacić smak surówki z kapusty kiszonej. Papryka to najbogatsze źródło witaminy C. Warto ją dodać do kapuścianej surówki. Oto przepis na surówkę inną niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą!
Składniki
500 g kiszonej kapusty
1 marchewka
1 szpiczasta papryka czerwona
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
Kapustę lekko odcisnąć, 2-4 łyżki soku zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można również pokroić marchew w cienkie słupki.
Paprykę pokroić w krążki lub na paseczki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę.
Przygotować sos miksując olej z cukrem oraz sokiem z kapusty. Zalać surówkę przygotowanym dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Podawać do pieczystego, klusek lub kaszy.
Ocena: 4,7