Jabłecznik biszkoptowy: przepis na delikatny i pyszny biszkopt z jabłkami

Jabłecznik biszkoptowy: przepis na delikatny i pyszny biszkopt z jabłkami
Autor: Shutterstock Pulchny i pyszny biszkopt z jabłkami
łatwy
20 min
4

Nie do uwierzenia, że zwykły biszkopt z jabłkami może być tak smaczny! Oto fantastyczna szarlotka mojej Babci Haliny, którą przygotujesz w 10 minut. Delikatny, pyszny i bardzo smaczny jabłecznik biszkoptowy w sam raz do popołudniowej herbaty!

Macie apetyt na więcej? Oto sprytne przepisy na łatwe ciasta:

Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika

Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko

Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną

SKŁADNIKI

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 170 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z oryginalną wanilią (jeszcze lepiej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 duże lub 4 małe jabłka, obrane i pokrojone w duża kostkę
  • oraz forma o wymiarach 23x23 cm i wysokości około 4 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek. Białki ubić osobno z 1 łyżką cukru.
  • Masło utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku i miksować do uzyskania jednorodnej masy.
  • Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać w trzech porcjach pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki.
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Kawałki owoców ułożyć na powierzchni ciasta.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 50-60 minut.
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej