Szarlotka razowa: przepis na szarlotkę z mąki razowej

2021-03-29
Szarlotka razowa: przepis na szarlotkę z mąki razowej
Autor: thinkstockphotos.com Szarlotkę można z powodzeniem upiec na mące razowej
średni
45 min
4

Szarlotka to prawdziwa uczta kulinarna, ale też bardzo kaloryczna. Dlatego sprawdź nasz przepis na szarlotkę razową z bardziej wartościowej mąki.

Zamiast tartych jabłek na podpieczonym cieście można ułożyć cząstki owoców.

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki pszennej razowej
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 4 łyżki jogurtu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • tłuszcz i mąka do formy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj żółtko, jogurt i olej, zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
  • Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim spód tortownicy, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w temp. 200°C.

    Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Skrop sokiem z pomarańczy, by nie sczerniały. Dodaj resztę cukru, bułkę tartą, rodzynki i wymieszaj.

    Jabłka równo rozłóż na podpieczonym cieście i wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź w tortownicy.