Szparagi po królewsku - doskonały, prosty przepis

Szparagi po królewsku - doskonały, prosty przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Szparagi po królewsku z sosem jajecznym i nutką białego wina są po prostu królewską ucztą dla podniebienia.

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów

  • 1 żółtko

  • 1 jajko na twardo

  • 1 kieliszek białego wina

  • pół łyżki soku z cytryny

  • sól

  • biały pieprz

  • odrobina cukru

  • szczypta świeżego rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku

  • Szparagi obrać, wstawić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować tak, aby nie były zbyt miękkie.

  • Wino zredukować (odparować na wolnym ogniu). Powoli ubijać żółtko na parze, dodając wino z rozmarynem i przyprawami, aż powstanie aksamitny sos.

  • Osączone z wody szparagi położyć na talerzu i polać sosem. Można je udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka na twardo.

Ocena: 4,7
Katalog potraw