Placki z otrębów ze szpinakiem

2021-04-06
Placki z otrębów ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Zdrowe, pełne błonnika i witamin placki z otrębów ze szpinakiem -  idealne na lunch lub kolację
łatwy
45 min
2

Wypróbuj przepis na placki z otrębów ze szpinakiem. Dietetyczne, zdrowe i lekkostrawne placuszki szpinakowe z otrębami owsianymi to popularne danie w diecie Dukana, ale chętnie przyrządzają je także osoby nie będące na diecie. Szpinak i otręby smakują bowiem wyśmienicie. Warto zaserwować je na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożony szpinak wyłóż na patelnię. Wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Duś aż szpinak rozmrozi się, a powstały w trakcie płyn wyparuje. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  • Przełóż szpinak do miski. Jajko rozbij i dodaj do szpinaku. Dorzuć otręby. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
  • Rozgrzej patelnię i nakładaj na nią porcje ciasta, smaż placki z obu stron.
  • Placki smakują świetnie same, ale możesz je podawać z sosami, na przykład pomidorowym.