Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu

Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu
Autor: Shutterstock Słodki deser czak-czak ze smażonego ciasta oblepionego karmelizowanym miodem
łatwy
45 min
4

Czak-czak to słodki jak ulepek i absolutnie uzależniający deser rozpowszechniony przez Tatarów z Podlasia. Po tatarsku czak-czak oznacza podarunek dla łasuchów. Ten obezwładniający deser ze smażonego ciasta i karmelu bardzo łatwo przygotować. Potrzebujecie tylko trochę czasu i dobrych chęci. Nie czekajcie do końca świata, tylko zróbcie obłędny czak-czak już dzisiaj!

Jak zrobić efektowny tort - MROWISKO: przepis ze zdjęciami krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g miodu
  • 150 g cukru
  • 300 ml oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do miski, dodać szczyptę soli (1/4 łyżeczki) i za pomocą widelca rozmącić do jednorodnej mieszaniny.
  • Do mieszaniny jajek po trochu dodawać mąki, mieszając widelcem.
  • Gdy ciasto jest już gęste, wyłożyć go na stolnicę oprószoną mąką.
  • Dodać pozostałą mąkę i zagnieść zwarte, nie przylegające do dłoni ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, okryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 20-30 minut, aby mogła zadziałać Natura. Tyle czasu potrzebuje gluten, aby uwolnić się mąki.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część ciasta oddzielnie rozwałkować na placek grubości 2mm. Trzeba być cierpliwym, bo ciasto jest oporne i po rozwałkowaniu natychmiast kurczy się i wraca od pierwotnej wielkości. Wałkować należy od środka do brzegu w każdą stronę. W trakcie wałkowania podsypywać niewielką ilości mąki, aby placek nie przywarł do stolnicy.
  • Placek pociąć na paski szerokości 5 cm.
  • Paski oprószone mąką, ułożyć jeden na drugim i pokroić na paski szerokości 1 cm. Szerokość nie ma większego znaczenia, każda gospodyni kroi według siebie.
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący? Zanurz we fryturze suchą drewnianą łyżkę. Jeśli wokół niej tworzą się pęcherzyki, to znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący.
  • Na tłuszcz wyłożyć tyle pasków ciasta, aby swobodnie pływały. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. Powinno to zająć około 3 minut.
  • Usmażone kawałki ciasta wyjąć łyżką cedzakową na papierowe ręczniki. Pozostawić do osączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy całe ciasto jest już usmażone, odstawić go do ostygnięcia.
  • Przygotować syrop. W rondelku wymieszać miód z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić.
  • Do głębokiej miski przełożyć usmażone ciasto, zalać gorącym syropem i dokładnie wymieszać.
  • Mieszaninę ciasteczek i syropy przełożyć na paterę formują kopczyk lub do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki, aby karmel zastygł i skleił ciasteczka.
  • Podawać podzielone na porcje na talerzykach z łyżeczkami. Koniecznie z filiżanką mocnej czarnej herbaty.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej