Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne
2021-03-29
średni
50 min
4
Nowoorleańskie pączki wywodzą się z kuchni francuskich emigrantów - dawnych kolonizatorów południowych Stanów Zjednoczonych. Puszyste i pyszne pączki są kwadratowe i zazwyczaj podawane bez nadzienia. Są śniadaniowym dodatkiem do mocnej kawy w stylu kreolskim.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 2 1/4 łyżeczka suszonych drożdży lub 1 torebeczka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła śmietankowego
- cukier puder do dekoracji
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce połącz wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na około 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć i się pienić.
- Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko, mleko i dobrze wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj masę drożdżową i masło. Używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe, jeśli odchodzi od brzegów miski.
- Wyjmij ciasto z miksera i umieść je w misce posmarowanej olejem. Przykryj go czystym wilgotnym ręcznikiem lub plastikową folią i pozwól mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości. Potrwa to od 1 do 2 godzin.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój ciasto na długie paski, a następnie potnij paski na kwadraty.
- Wlej do wysokości 6-7 cm olej do głębokiej patelni i rozgrzej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru, zrób próbę. Wrzuć na olej kawalątek ciasta. Jeśli wypłynie na powierzchnię i zacznie się ładnie rumienić, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Smażyć po 5-6 pączków jednocześnie, do zrumienienia z obu stron.
- Przenieś pączki do dużej miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
- Pączki posyp cukrem pudrem i podawaj do czarnej kawy.