Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

2021-03-29
Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne
Autor: Shutterstock W Nowy Orelanie francuskie donuty i biała kawa to obowiązkowy początek dnia
średni
50 min
4

Nowoorleańskie pączki wywodzą się z kuchni francuskich emigrantów - dawnych kolonizatorów południowych Stanów Zjednoczonych. Puszyste i pyszne pączki są kwadratowe i zazwyczaj podawane bez nadzienia. Są śniadaniowym dodatkiem do mocnej kawy w stylu kreolskim. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 1/4 łyżeczka suszonych drożdży lub 1 torebeczka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła śmietankowego
  • cukier puder do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce połącz wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na około 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć i się pienić.
  • Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko, mleko i dobrze wymieszaj.
  • Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj masę drożdżową i masło. Używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe, jeśli odchodzi od brzegów miski.
  • Wyjmij ciasto z miksera i umieść je w misce posmarowanej olejem. Przykryj go czystym wilgotnym ręcznikiem lub plastikową folią i pozwól mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości. Potrwa to od 1 do 2 godzin. 
  • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój ciasto na długie paski, a następnie potnij paski na kwadraty. 
  • Wlej do wysokości 6-7 cm olej do głębokiej patelni i rozgrzej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru, zrób próbę. Wrzuć na olej kawalątek ciasta. Jeśli wypłynie na powierzchnię i zacznie się ładnie rumienić, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Smażyć po 5-6 pączków jednocześnie, do zrumienienia z obu stron. 
  • Przenieś pączki do dużej miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  • Pączki posyp cukrem pudrem i podawaj do czarnej kawy.