TORT CZEKOLADOWY ze śmietanką rumową: przepis

2021-03-29
Tort czekoladowy ze śmietanką rumową
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Tort czekoladowy ze śmietanką rumową to przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak starannego wykonania i cierpliwości. Gdy raz nam się uda - stanie się naszym ulubionym deserem!

SKŁADNIKI

  • 3/4 l śmietanki kremówki
  • cukier waniliowy
  • 250 g cukru
  • 60 ml brązowego rumu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżeczek galaretki z czarnych porzeczek
  • biszkopt z dodatkiem 50 g ciemnego kakao (według przepisu na tradycyjny biszkopt)
  • czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt przyrządzamy identycznie jak tradycyjny. Kakao dodajemy do masy jajecznej razem z przesiewaną mąką.
  • Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na trzy krążki.
  • Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie lekko podgrzewamy i rozpuszczamy, po czym dodajemy rum.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i łączymy z żelatyną.
  • Dwa krążki ciasta smarujemy lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i 3/4 kremu z bitej śmietany.
  • Składamy nakrywając trzecim krążkiem. Resztą kremu śmietanowego posmarować wierzch.
  • Wsadzić tort do schłodzenia na 2 godziny.
  • Przed podaniem posypać startą czekoladą.