Domowy twaróg ze zsiadłego mleka: jak zrobić w domu twarożek

2022-04-26
Domowy twaróg ze zsiadłego mleka - tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Domowy twaróg ze zsiadłego mleka - tradycyjny przepis
łatwy
10 min
4

Samodzielnie przygotowany twaróg ze zsiadłego mleka smakuje zupełnie inaczej niż jego sklepowe odpowiedniki. Spróbuj domowego twarogu, a zakochasz się w tym przepisie. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki zsiadłego mleka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka słodkiego mleka, pasteryzowanego (mleko UHT wykluczone) 
  • łyżka śmietanki
  • łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże mleko zagotuj.
  • Gorące mleko przelej do zsiadłego, wymieszaj i ostudź. Powstanie biały skrzep mleka i oddzieli się żółtawa przezroczysta serwatka. 
  • Powstały skrzep mleczny odcedź na gęstym sitku. Najlepiej pozostawić go na noc.
  • Gotowy twaróg przechowywać w lodówce.
  • Przed podaniem porcję rozgnieść widelcem, dodać śmietankę, zioła, posolić do smaku i wymieszać.
  • Podawać do chleba. 
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?

 Galeria: Jak zrobić twaróg z maślanki? Instrukcja krok po kroku