Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora: łatwy przepis dla każdego

Zupa z pieczonego kalafiora
Autor: Shutterstock Niebanalna zupa kalafiorowa o pysznym i tak intensywnym smaku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora to prawdziwy przysmak. Jej intensywny kalafiorowy smak to zasługa pieczenia warzyw w piekarniku. Właściwie do zupy potrzeba tylko kalafiora, cebuli i czosnku oraz trochę przypraw i dobrej jakości bulionu warzywnego. Oto łatwy przepis na pyszną zupę krem z kalafiora.

Tajemnica idealnego smaku zupy kalafiorowej

  • Kalafior jest niczym czyste puste płótno dla kucharza. Jego smak jest nieco wodnisty, dlatego najlepiej jest go skondensować przez pieczenie. Pieczenie pozwoli odparować nadmiar wody.
  • Cebulę najlepiej użyć białą lub żółtą. Czerwona zabarwi zupę na nieciekawy kolor.
  • Czosnek idealnie łączy się ze kalafiorem i podnosi jego smak.
  • Kminek i kolendra to dwie pyszne przyprawy z ziemistymi, pikantnymi nutami.
  • Rosół warzywny pozwoli nam rozcieńczyć zupę i nadać jej ostatni sznyt.
  • Sól i pieprz dla idealnego doprawienia.
  • Oto i cała tajemnica.

SKŁADNIKI

  • Na zupę:
  • 1 duży kalafior
  • 1 biała lub żółta cebula
  • 3-5 ząbki czosnku, nieobranych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • sól i pieprz , do smaku
  • 4 szklanki bulionu warzyw lub więcej dla odpowiedniej dla Ciebie konsystencji
  • Na dekorację:
  • upieczone, ładnie zrumienione różyczki kalafiorowe
  • prażone orzechy laskowe
  • różowy pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Za pomocą dużego noża przetnij kalafiora na pół, a następnie na ćwiartki. Usuń różyczki z ćwiartek, krojąc łodygę po przekątnej. Potnij duże różyczki na małe kawałki.
  • Kalafiora ułóż na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Skrop oliwą, dodaj kminek, kolendrę, sól i pieprz.
  • Dłońmi wymieszaj wszystko na blasze do pieczenia.
  • Cebuli nie obieraj, przekrój na pół, przeciętą stronę posmaruj oliwa i ułóż przecięciem do dołu na blasze do pieczenia.
  • Za pomocą noża odetnij z jednej strony końcówkę ząbków czosnku. To ułatwia wyciskanie miąższu po upieczeniu. Połóż je na kawałku folii aluminiowej, skrop trochę oliwą i zawiń w folię.
  • Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 30–35 minut lub do momentu, aż brzegi różyczek kalafiora ładnie się zrumienią.
  • Zachowaj kilka najładniejszych różyczek do dekoracji.
  • Upieczonego kalafiora przenieś do misy blendera, dodaj cebulę bez łusek i ząbki czosnku.
  • Wlej gorący bulion warzywny do blendera. Miksuj na wysokich obrotach przez jedną minutę. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję, po prostu dodaj więcej bulionu lub wody.
  • Rozlej do misek, udekoruj pieczonymi różyczkami, prażonymi i pokruszonymi orzechami laskowymi, różowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej