Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis

2021-03-29
Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Można upiec 1 paprykę więcej i wykorzystać ją do dekoracji zupy. 
łatwy
30 min
4

Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów to idealny pokarm dla ciała i duszy. Jest dietetyczna, ale rozgrzewająca i taka pyszna. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone papryki, przekrojone, pozbawione gniazda nasiennego
  • 2 cebule, przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • oraz
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub tabasco
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Paprykę, cebulę oraz czosnek umieść na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Dopraw wszystko ziołami, cukrem solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj. 
  • Piecz przez co najmniej 30 minut.
  • Następnie wyjmij z piekarnika i przełóż do blendera. Zmiksuj wszystko na gładkie puree.
  • Teraz rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
  • Wlej zmiksowany przecier, dodaj przecier pomidorowy, ostry sos chili. 
  • Dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 6–8 minut.
  • Przelej do misek i udekoruj listkami bazylii.