Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowicz - spróbuj jej z nami!
Zupa szczawiowa wg przepisu Ewy Wachowicz, podawana z jajkiem na twardo to klasyka kuchni polskiej. Nie wiesz jak ją ugotować? Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność. Zwłaszcza wiosną - kiedy świeżego szczawiu jest pod dostatkiem warto jadać szczawiową, bo jest pyszna i zdrowa.
SKŁADNIKI
- szczaw umyty i pokrojony na drobno (ewentualnie, poza sezonem, szczaw ze słoika)
- warzywa młode (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
- sól, pieprz
- ziemniaki pokrojone w kostkę
- kawałek wędzonki ok. 25 do 30 dkg
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- śmietana zakwaszana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso i warzywa gotujemy w bulionie, dodajemy pokrojone ziemniaki i po kilku minutach dodajemy szczaw, uprzednio sprawdzając, czy pozostałe składniki są już miękkie.
- Gotujemy i doprawiamy do smaku, jajka obieramy i kroimy w poprzek na pół lub kostkę i wrzucamy do ugotowanej już zupy.
- Nalewamy zupę z jajkiem na talerz i nakładamy łyżkę śmietany.
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały:
Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu
Szczaw solony na zimę do słoików
Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę
Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]
Setki marek premium i nie tylko! Super zniżki na oryginalne ubrania na stronie VAN GRAAF wyprzedaże.