Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

2021-03-29
Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Zupa z bakłażana to łatwy przepis na jarzynową zupę z tego, co oferuje nam pełnia lata. Młode warzywa, jędrne bakłażany i soczyste pomidory połączone w jednym garnku będą smakowały każdemu. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • 2-4 ziemniaki
  • 1-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1-3 łodygi selera naciowego
  • 2 duże pomidory
  • 2 papryczki spiczaste
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1 cebula
  • 1-3 ząbki czosnku
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić na plastry grubości około 1 cm. Skropić oliwą i upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Marchewkę, pietruszkę, paprykę i seler pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa razem z cebulą i czosnkiem, smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą gotowe. 
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekane pomidory i 1 łyżeczkę cukru, smażyć do odparowania połowy soku.
  • Dodać do zupy przesmażone pomidory i upieczonego bakłażana, wymieszać, zagotować i od razu podawać, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.