Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania

2021-03-29
Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania
Autor: Shutterstock Białą kiełbasę z kurczaka można sparzyć, upiec a także uwędzić.
łatwy
60 min
4

Biała kiełbasa z kurczaka jest bardzo łatwa do przygotowania, mało tłusta i niedroga. Wszystko czego potrzebujesz to mięso, jelita i przyprawy oraz maszynka do mięsa (najlepiej z przystawką do napełniania jelit farszem). Przyda ci się też ostry nóż i moździerz. Warto samodzielnie robić wędliny, gdyż wtedy wiemy co jemy, a także znacząco oszczędzamy pieniądze.

Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

 

Polecamy też:

Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów

Domowa szynka gotowana z ziołami

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Rostbef wołowy na kanapki

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

 Mięsa pieczone na święta TOP 12: nowe i rewelacyjne przepisy na wieprzowinę

SKŁADNIKI

  • 1,8 kg mięsa z ćwiartek kurczaka
  • 5 g czosnku
  • 3 g gorczycy białej
  • 30 g soli
  • 5 g domowej vegety
  • 3 g pieprzu czarnego
  • 3 g mielonej papryki słodkiej
  • 3 g majeranku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 150 ml bardzo zimnej wody
  • paczuszka jelit - potrzebne będą ok. 2 m

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso obieramy z tłuszczu, skórek i kości i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
  • Skórki, tłuszcz i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.
  • Do pokrojonego mięsa dodajemy zmielone  skórki z tłuszczem.
  • Gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy sos sojowy, vegetę i sól oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i dodajemy do mięsa.
  • Dokładnie mieszamy. Gdyby mięso nie chciało zmienić się w jednolitą masę, można dodać bardzo zimnej wody i ponownie wyrabiać do momentu dobrej kleistości farszu.
  • Jelita przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napełniamy je ściśle farszem.
  • Kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez 25 minut.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?