Pieczona karkówka ze słoika - przepis na 2 słoiki pysznego mięsa

Pieczona karkówka ze słoika - przepis na 2 słoiki pysznego mięsa
Autor: Shutterstock Pieczona karkówka ze słoika to smaczne i kruche mięso, idealne do podania na zimno.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczona karkówka ze słoika to rodzaj konserwy mięsnej, która możemy samodzielnie przygotować w domu. Z podanych proporcji możemy przygotować 2 słoiki karkówki o pojemności 1 l. Warto jednak przygotować konserwę w mniejszych słoikach, takich, aby po otwarciu, zjeść mięso w ciągu kilku dni.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrowe w plastry, posolić.
  • Mięso ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach, do każdego słoika w łożyć listek laurowy, 2 ziarenka ziela, kilka ziaren pieprzu i szczyptę majeranku.
  • Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec 60 min.
  • Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejną godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Garść pomysłów, co zrobić z karkówki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej