Rolada z mięsa mielonego i sera żółtego: nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową

Rolada mięsno-serowa
Autor: Shutterstock Elegancka przystawka - rolada mięsno-serowa
łatwy
60 min
4

Rolada z mięsa mielonego i sera żółtego to nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową. Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole, urozmaicając bożonarodzeniowe menu.

SKŁADNIKI

  • Na serową warstwę:
  • 200 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100-150 g majonezu
  • Na mięsną warstwę:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jajkami, kaszą manną i majonezem.
  • Masę wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Przygotować nadzienie: do mięsa mielonego dodać cebulę, 2 jajka, sól, przyprawy do smaku.
  • Wyjąć powstałą skórkę serową, lekko ostudzić serową warstwę i rozprowadzić na niej nadzienie. Delikatnie zwinąć.
  • Wstawić ponownie do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej