Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli: łatwy przepis na bezmięsne kotlety

2021-03-29
Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli: łatwy przepis na bezmięsne kotlety
Autor: Shutterstock Pyszne burgery pełne smaku to odrobina radości w środku dnia
łatwy
30 min
4

Burgery z komosy ryżowej i białej fasoli bardzo łatwo przygotować. Ten prosty przepis pozwoli przygotować bezmięsne kotlety w mniej niż 30 minut. Możesz je usmażyć, możesz je upiec. Pyszne burgery wegańskie zadowolą nie tylko mięsosceptyków. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki niegotowanej komosy ryżowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 szklanka gotowanej lub puszkowanej białej fasoli (150 g po odsączeniu)
  • bułki do burgera i dodatki: sałata, pomidory, cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj w garnku komosę ryżową, wodę i 1/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 14 minut.
  • Jeśli chcesz upiec zamiast smażyć hamburgery, rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Rozgnieć fasolę na purre, a następnie dodaj ugotowaną komosę oraz pozostałe składniki, wymieszaj.
  • Uformuj zgrabne burgery i smaż na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju LUB umieść na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz na środkowej półce 15 minut, ostrożnie odwróć  i piecz dodatkowe 6 minut. Używaj szpachelki, bo kotlety są delikatne. 
  • Przypiecz bułkę do burgerów, włóż po kotlecie, dodaj sałatę, pomidory i ulubione sosy. Gotowe!