Wegański placek z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami

2020-09-15
Wegański placek z musem malinowym i brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Wegański placek z musem malinowym i brzoskwiniami.
łatwy
60 min
4

Ciasto bez pieczenia, wegańskie, pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne słodkości. Do tego pięknie wygląda na stole, więc czego chcieć więcej! Proponujemy przepis na fantastyczne wegańskie ciasto z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 200 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki kakao
  •  
  • Masa owocowa:
  • 2 garście owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 puszka tłustego mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle namoczyć na noc, a rano odcedzić i zblendować na gładko. Dodać pozostałe składniki spodu i dokładnie zmiksować, aby składniki całkowicie się połączyły.
  • Masę podzielić na 2 części 3:1. Większa częścią masy wylepić spód do tarty lub niewielką tortownicę. Mniejszą uformować w wałeczek i wylepić brzeg.
  • Blaszkę ze spodem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Owoce zmiksować z cukrem pudrem.
  • Mleczko kokosowe schłodzić, a następnie otworzyć i delikatnie oddzielić gęste mleczko od płynu i ubić na sztywno.
  • Ubite mleczko delikatnie wymieszać z masą owocową. Wylać na schłodzony spód i udekorować kawałkami brzoskwini. Ponownie wstawić do lodówki i chłodzić 2 godziny.