Wegański placek z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami
2020-09-15
łatwy
60 min
4
Ciasto bez pieczenia, wegańskie, pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne słodkości. Do tego pięknie wygląda na stole, więc czego chcieć więcej! Proponujemy przepis na fantastyczne wegańskie ciasto z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g mielonych migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 200 g suszonych daktyli
- 4 łyżki kakao
- Masa owocowa:
- 2 garście owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 puszka tłustego mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1-2 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle namoczyć na noc, a rano odcedzić i zblendować na gładko. Dodać pozostałe składniki spodu i dokładnie zmiksować, aby składniki całkowicie się połączyły.
- Masę podzielić na 2 części 3:1. Większa częścią masy wylepić spód do tarty lub niewielką tortownicę. Mniejszą uformować w wałeczek i wylepić brzeg.
- Blaszkę ze spodem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Owoce zmiksować z cukrem pudrem.
- Mleczko kokosowe schłodzić, a następnie otworzyć i delikatnie oddzielić gęste mleczko od płynu i ubić na sztywno.
- Ubite mleczko delikatnie wymieszać z masą owocową. Wylać na schłodzony spód i udekorować kawałkami brzoskwini. Ponownie wstawić do lodówki i chłodzić 2 godziny.