Cytrynowy ryż ze szpinakiem i serem feta: grecki przepis na sycące spanakorizo

Ryż ze szpinakiem i cytryną
Autor: Shutterstock Cytrynowy ryż ze szpinakiem podany z pokruszonym serem feta
łatwy
30 min
4

Cytrynowy ryż ze szpinakiem i serem feta to grecki przepis na sycące spanakorizo. Dodatek sera bardzo podnosi wartość odżywcza posiłku. Latem to może być samodzielny posiłek, w chłodniejszych miesiącach dodatek do warzywnego lub mięsnego dania. Zachęcam do wypróbowania przepisu na ryż ze szpinakiem i cytryną!

Kilka uwag, jak przygotować idealne spanakorizo

Greckie spanakorizo to rodzaj risotta lub pilawu, czyli ryżowej potrawki. Dlatego do przygotowania tego rodzaju dania należy wykorzystać ryż krótkoziarnisty lub średnioziarnisty przeznaczony na sushi, risotta lub paellę, czy kleik. Taki jak włoski arborio, carnaroli, loto, portugalski carolino, jaśminowy. 

Więcej w artykule: Rodzaje ryżu - przewodnik. Jak kupić odpowiedni ryż?

Ryż to dobre źródło wartościowych węglowodanów. Pamiętajmy, że nasz mózg potrzebuje mnóstwa cukru. Najlepiej, gdy cukier ten pozyskiwany jest z ziaren, które powoli uwalniają węglowodany. Takich właśnie jak ryż. 

Zobacz także: TOP 15 najlepszych potraw z ryżu - sprytne pomysły na sycący posiłek

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki szczypioru, posiekanego
  • 4 łyżki kopru, posiekanego
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 100 g sera feta do posypania gotowego dania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia przez 5-7 minut. Dodaj czosnek i po 2 łyżki szczypioru i koperku. Smaż jeszcze 1 minutę lub 2.
  • Dodaj szpinak i smaż 3-4 minuty lub do chwili, gdy straci na objętości i zmieni kolor.
  • Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i bulion. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
  • Gdy ryż się ugotuje, zdejmij z ognia, dodaj masło, sok i skórkę z cytryny, pozostały szczypiorem i koperek, energicznie wymieszaj.
  • Podawaj posypany pokruszonym lub startym serem feta. Gotowe!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej