Duszona botwinka: zdrowa i pyszna jarzynka na ciepło

2021-05-13
Duszona botwinka: zdrowa i pyszna jarzynka na ciepło
Autor: Shutterstock Duszone liście buraka to pyszna jarzynka na ciepło
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Duszona botwinka, a właściwie duszone liście młodych buraków, to zdrowa i pyszna jarzynka na ciepło. Smak buraczanych liści jest porównywalny z kapustą i szpinakiem. gotowanie, gotowanie na parze lub smażenie zieleni niweluje gorzki smak, ale nie pozbawia botwiny właściwości odżywczych. Zamiast wyrzucać, zjedz ze smakiem. Zapraszamy do wypróbowania pysznego przepisu na duszoną botwinkę, idealną jarzynkę do dań mięsnych i bezmięsnych!

Jakie przyprawy pasują do liści buraka?

Do liści botwiny (naci młodych buraków) pasują: cayenne, płatki czerwonej papryki, wędzona papryka, kminek, imbir, bazylia, oregano, kolendra, surowe kakao i curry. Warto eksperymentować z nimi. 

Zamiast cytryny można wykorzystać ocet z czerwonego wina lub ocet jabłkowy. Octy doskonale uzupełniają smak liści buraków. Zamiast zwykłej oliwy można wykorzystać smakowe oliwy z trufli lub z rozmarynu.

Do duszonych liści buraka świetnie pasuje także olej sezamowy oraz prażony sezam. 

Czy każdy może jeść liście botwiny?

Osoby z istniejącymi i / lub nieleczonymi chorobami nerek lub pęcherzyka żółciowego powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem dużych ilości liści buraków. Podobnie jak wiele innych zdrowych warzyw liściastych, liście buraków zawierają spore ilości szczawianów (substancji naturalnie występujących w roślinach).

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek buraków (około 4-6 buraków) z bujnymi zielonymi liśćmi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku, cienko krojone lub mielone
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć liście buraków. Same buraczki zachować na zupę lub inne danie. Najlepiej przechować w lodówce.
  • Liście umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Pokroić w poprzek na paski szerokości 2 cm. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Dodać liście botwiny i dusić około 3 minut, kilkukrotnie przewracając je szczypcami.
  • Dodać cytrynę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać od razu. 
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?