Genialne gołąbki ziemniaczane: pyszne danie nie tylko dla wegetarian

2021-03-29
shutterstock_345819959.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Gołąbki ziemniaczane z pysznym nadzieniem mogą śmiało konkurować z innymi daniami. Tak przygotowane gołąbki świetnie sprawdza się w roli eleganckiego obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków obranych, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
  • 1 średnie, kwaśne jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 4-6 łyżek mascarpone lub kwaśnej śmietany lub ricotty
  • 2 łyżki drobno startego aromatycznego sera, który dobrze się topi, np. Gruyère 
  • 1 duże jajo
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
  • 8 dużych liści białej lub zielonej kapusty
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 60 g masła 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem lub olejem naczynie do pieczenia wystarczająco duże, aby zmieściło 4 gołąbki.
  • W misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, jabłko i tymianek. Dodaj mascarpone, tarty ser i jajko i ponownie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj na jednorodną masę. 
  • Zagotuj duży garnek z osoloną wodą i blanszuj liście kapusty przez 5 do 8 minut lub do miękkości. Odcedź liście i szybko opłucz je zimną wodą, następnie osus ręcznikami papierowymi i odetnij grube, twarde łodygi (tylko na dole liścia).
  • Rozłóż  liście kapusty na blacie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel nadzienie ziemniaczane na 8 liści, umieszczając je pośrodku każdego liścia kapusty, a następnie złóż obie strony i zwiń w pakiecik.
  • Przenieś gołąbki do przygotowanego naczynia do pieczenia, układając je szwem do dołu i dodaj wystarczającą ilość białego wina, aby przykryło ono spód naczynia. Piecz przez 30 do 35 minut lub do uzyskania złotej konsystencji.
  • Podziel gołąbki na talerze i skrop je stopionym masłem.