Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie

Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie to sprytny sposób na obiad. Wystarczy ci 1 (dosłownie jeden) garnek i trochę cierpliwości. Surowy makaron dodany do sosu nabiera smaku podczas gotowania. Pyszne i proste danie obiadowe, a do tego przyjazne naszej kieszeni. 

Składniki

  • 4 łyżki masła

  • 2-3 średnie cebule, cienko pokrojone

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 ząbki czosnku, mielone lub tarte

  • 2 szklanki pieczarek, pokrojonych na plasterki

  • 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku)

  • sól i czarny pieprz

  • 4 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 400-450 g twojego ulubionego makaronu

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku

  • 1 szklanka śmietany lub pełnego mleka zagęszczonego 2 łyżeczkami mąki lub mleka kokosowego

  • 1/2 szklanki tartego sera

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu, dodaj cebulę i miód.

  • Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, czyli około 5 minut.

  • Dodaj czosnek, grzyby, tymianek i dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 3-4 minuty.

  • Dodaj bulion, sos sojowy i makaron. Doprowadź do wrzenia.

  • Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż makaron będzie al dente i bulion zostanie wchłonięty, około 8-10 minut.

  • Dodaj ostrą paprykę, śmietanę, ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  • Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

Ocena: 3,6

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw