Kapuściane placki pieczone: wystarczy jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak

2021-03-29
Kapuściane placki pieczone: wystarczy jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kapuściane placki są pyszne i sycące. Można je podać jako samodzielne danie lub z potrawką z roślin strączkowych, a mięsożercy z ulubionym gulaszem. Ich wykonanie jest łatwe, a co najważniejsze nie trzeba ich smażyć, wystarczy mieć piekarnik. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zmień nawyki, nowe smaki! TUTAJ >>>

SKŁADNIKI

  • 250 g kapusty białej o okrągłych lub stożkowych główkach
  • 70 g twardego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Zalać wrzątkiem i pozostawić na 2-3 minuty. Następnie odsączyć na sicie.
  • Ser zetrzeć drobno, koperek posiekać.
  • W misce wymieszać sparzoną kapustę, ser i koperek. Dodać rozmącone jajko, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem ponownie wymieszać.
  • Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta kapuścianego.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  • Gotowe placki układamy w stosik na dużym talerzu i podajemy z ulubionymi zimnymi sosami.