Kotleciki z ziemniaków i szpinaku - prosty przepis

2021-03-29
Kotleciki z ziemniaków i szpinaku - prosty przepis
Autor: Shutterstock Kotleciki z ziemniaków i szpinaku to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru  ugotowanych ziemniaków.
łatwy
25 min
4

Kotleciki z ziemniaków i szpinaku to idealne danie obiadowe dla wegetarian, ale nie tylko. Pozwalają nam też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Delikatne i pyszne, doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje do nich sos grzybowy i pomidorowy.

Zostało ci trochę ziemniaków z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj, dokup do nich paczkę szpinaku baby i  zrób świetne kotleciki z ziemniaków i szpinaku  - proste do przygotowania, smaczne i  doskonale wpisujące się w modny i bardzo sensowny trend zero waste - czyli zero resztek. Nie wyrzucaj dobrego jedzenia, wykorzystaj  je do przyrządzenia czegoś nowego. Aby  wzbogacić smak kotlecików możesz dodać ząbek czosnku  do szpinaku albo przygotować do nich sos czosnkowy.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę albo utłuczonych
  • 50-70 g szpinaku baby
  • 1/2 cebuli
  • 50 g startego sera - ementaler, parmezan
  • 1 jajko
  • masło i oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaczane puree włóż do miski.
  • Cebulę drobno pokrój, podsmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, dodaj szpinak (możesz wcześniej  porwać jego liście na jeszcze mniejsze kawałki). Podsmażaj razem kilka minut. Lekko przestudź.
  • Dodaj do ziemniaków szpinak, starty ser i jajko. Dodaj do  smaku  sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdyby  mieszanina nie dała się formować w kotleciki - dodaj odrobinę bułki tartej do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Formuj z masy  małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej.
  • Smaż na oliwie, na małym i średnim ogniu do zrumienienia.