Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne

2021-03-29
Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne
Autor: Shutterstock Pulchne i pyszne kotlety z ziemniaków i młodej kapusty
łatwy
45 min
4

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty to idealne połączenie ulubionych smaków. To także sprytny sposób na wykorzystanie duszonej młodej kapusty, która nam została z poprzedniego dnia. Te zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 1,5 kg ziemniaków, mącznistych lub oznaczonych "do pieczenia"
  • 2 jajka M
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować drobno, cebulę również zszatkować lub drobno posiekać.
  • Kapustę i cebulę posypać solą, wygnieść i odstawić na 30 minut. Kapustę odcisnąć. Zalać wodą niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Odparować większość wody. Ostudzić.
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc.
  • Do dużej miski przełożyć ugotowaną kapustę, ziemniaki, dodać jajka i mąkę. Wymieszać wszystko razem. Dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać.
  • Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Podawać z sosem pieczarkowym lub śmietanowym.