Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu

Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu
Autor: Shutterstock Lekkie pesto brokułowe z makaronem, blanszowanymi brokułami i groszkiem cukrowym
łatwy
10 min
4

Pesto z brokułów to właściwie nie jest pesto we właściwym tego słowa znaczeniu. Nie zawiera żadnych orzechów. Ale jest świeże, sycące i przepyszne. Po prostu łatwy sos warzywno-serowy do makaronu! 

SKŁADNIKI

  • Na pesto:
  • 1 czubata filiżanka bardzo małych różyczek brokułu
  • ½ szklanki szpinaku lub pietruszki
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ¼ szklanki startego parmezanu lub 1 łyżka odżywczych drożdży
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Propozycja podania:
  • 300 g makaronu, ugotowanego al dente
  • 4 łyżki różyczek kalafiora blanszowanych
  • 4 łyżki wyłuskanego groszku cukrowego lub blanszowanego groszku mrożonego
  • 2 łyżki dodatkowego parmezanu lub wegańskiego zamiennika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj średni garnek wody i umieść w pobliżu miskę z lodowatą wodą. Blanszuj brokuły we wrzącej wodzie przez 30 sekund, a następnie łyżką cedzakową przenieś je do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i osusz.
  • Umieść brokuły w robocie kuchennym ze szpinakiem, oliwą z oliwek, serem, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Pulsuj do połączenia.
  • Pesto podawaj z makaronem, blanszowanym brokułem i świeżym groszkiem cukrowym. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej