Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika to niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło. Gorące połówki ziemniaków zapieczone z pysznym śmietanowo-pieczarkowym sosem smakują niebiańsko. Idealne na początek wyśmienitego posiłku!
SKŁADNIKI
- 3 ziemniaki, większe
- 70 g masła
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g sera żółtego, startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, wyszorować, przekroić na pół, środek wydrążyć, pozostawiając około 0,5 cm wokół brzegów.
- Pieczarki drobno posiekać, cebulę również.
- Na patelni rozpuścić 50 g masła, dodać grzyby i smażyć, aż płyn, który wypuszczą odparuje. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.
- Do zawartości patelni dodać mąkę i wymieszać.
- Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
- Wydrążone ziemniaki posypać solą i pieprzem, napełnić przygotowanym farszem grzybowo-śmietanowym. Na każdej połówce położyć po kawałku masła.
- Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut w 190°C. Wyjąć blachę posypać ziemniaki tartym serem i zapiekać jeszcze 20 minut. Smacznego!