Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika

2021-03-29
Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika
Autor: Shutterstock Wieprzowina upieczona w miodzie smakuje rewelacyjnie.
łatwy
60 min
4

Pyszne, rozpływające eis w ustach, soczyste kotlety wieprzowe w miodowo-rozmarynowym sosie smakują obłędnie. najlepiej podać je z ziemniakami z wody i mieszanką świeżych sałat lub bukietem gotowanych warzyw.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 75 ml miodu
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • po 1 łyżce suszonej żurawiny i kaparów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obtoczyć w rozmarynie.
  • Tak przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać miodem.
  • Do naczynia wlać połowę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Piec 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
  • Dodać żurawinę i kapary, wlać resztę wody. Piec jeszcze ok. 40 min.
  •