Aromatyczna tarta ziołowa - obiad lub ciepłą kolację

2021-03-29
Aromatyczna tarta ziołowa - obiad lub ciepłą kolację
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki startego parmezanu lub oscypka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać, wlać 3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić wraz z serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
  • Masę wymieszać z jogurtem, jajkami i parmezanem i przyprawić.
  • Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, na ciasto wyłożyć nadzienie. Piec ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.