Jak przygotować ciasto do pizzy? PIZZA - przepis na ciasto

2021-03-29
Chlebek pizza: przepis na chleb nadziewany dodatkami
Autor: Shutterstock Chlebek nadziewany pysznymi dodatkami do pizzy świetnie sprawdzi się na imprezowym bufecie oraz podczas rodzinnych spotkań. 
łatwy
60 min
4

Pizza to jeden z najpopularniejszych przysmaków włoskich. Pizzę robi się z ciasta chlebowego, na który kładzie się różne dodatki: wędliny, warzywa, pikle i sery. Podstawowe ciasto na pizzę, można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest włożenie wszystkich dodatków do środka i przygotowanie chlebka pizza, bogato nadziewanego tradycyjnymi dodatkami do włoskiego podpłomyka. 

SKŁADNIKI

  • 3 i 1/3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 szklanki pokrojonych, ulubionych dodatków : salami, papryka, pomidory suszone, oliwki, szczypiorek
  • 2 szklanki startego twardego sera mozarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, a następnie dodać mąkę oraz sól i wymieszać łyżką.
  • Dodać pokrojone dodatki i połączyć je z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i lepkie, należy dodać nieco mąki.
  • Przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt i posypać startym serem.
  • Zwinąć w roladę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny żeby nieco podrosło.
  • Piec w 180°C przez około 35-45 minut, aż się zrumieni.
  • Podawać lekko przestudzone z ulubionym sosem