Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Muffinki z porem i boczkiem to łatwe do przygotowania wytrawne wypieki idealne na drugie śniadanie, lunch, ciepłą kolację. Sprawdzą się też jako dodatek do czystego czerwonego  barszczu czy  bulionu. Niezwykle łatwe do przygotowania, zawsze się udają!

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • szczypta pieprzu

  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju

  • 1 jajko

  • 1/2 pora

  • 100 g boczku

  • 100 g sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku

  • Pory oczyść, pokrój w cienkie półplasterki. Boczek i ser pokrój w niewielką kostkę. Boczek  połóż na rozgrzanej suchej  patelni  i podsmaż do zrumienienia.

  • Przygotuj dwie miski. Do jednej  przesiej  mąkę dodaj sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj.

  • Do drugiej miski wlej oliwę lub olej, dodaj jajko oraz 100 ml wody. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Wlej do suchych składników, dodaj pora, boczek i ser mozzarella.  Wymieszaj  - tylko do połączenia się składników.

  • Foremkę do muffinek  natłuść i wysyp bułką tartą. Wypełnij ciastem do 3/4 wysokości  wgłębień. Piecz w piekarniku nagrzanym do  180ºC przez 25-30 minut.

Ocena: 2,7

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw