Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka oleju

  • woda

  •  

  • Nadzienie:

  • 2 spore marchewki

  • 400 g porów (białe części)

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki śmietany 18%

  • 50 g ostrego, żółtego sera

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz

  • sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie krok po kroku

  • Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.

  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce, pory umyć i pokroić na 1,5-centymetrowe kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej pory. Zdjąć je, a na patelnię wrzucić marchewkę.

  • Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i podpiec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty żółty ser.

  • Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim pory i marchewkę, posypać ziołami i przyprawami. Zalać jajkami ze śmietaną i serem.

  • Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać natką.

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw