Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

2021-03-29
Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • woda
  •  
  • Nadzienie:
  • 2 spore marchewki
  • 400 g porów (białe części)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 50 g ostrego, żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • sól i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.
  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce, pory umyć i pokroić na 1,5-centymetrowe kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej pory. Zdjąć je, a na patelnię wrzucić marchewkę.
  • Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i podpiec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty żółty ser.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim pory i marchewkę, posypać ziołami i przyprawami. Zalać jajkami ze śmietaną i serem.
  • Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać natką.