Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z pieczarkami  to  doskonałe wytrawne ciasto, łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi  dzień także można jej kawałki zabrać na lunch do pracy. Wegetarianie mogę z powodzeniem pominąć kiełbasę.

Składniki

  • Spód:

  • 200 g mąki pszennej

  • 120 g masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko (użyłam L)

  • Nadzienie:

  • 2 czerwone cebule

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 250 g pieczarek

  • 3 łyżki posiekanej natki

  • 250 g dobrej kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie)

  • 160 g tartego żółtego sera

  • 1 łyżka mąki

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki kremówki

  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia - najlepsze będzie masło

Przygotowanie krok po kroku

  • Ze składników na ciasto szybko je zagnieć - jeśli nie będzie się chciało uformować, możesz dodać odrobinę zimnej wody.

  • Ciastem wylep posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Formę nakryj folią i schłódź przez około godzinę.

  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.

  • Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.

  • Gdy ciasto się piecze - przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).

  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.

  • Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.

  • W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.

  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.

  • W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.

  • Do mieszaniny jajecznej dodaj starty ser. Wylej masę do tartę.

  • Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.Podawaj na ciepło.

Ocena: 4

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw