Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika

2021-03-29
Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika
Autor: Shutterstock Pyszne i soczyste roladki ze schabu karkowego nadziewane warzywami
łatwy
30 min
4

Grillowane wieprzowe roladki z warzywami to prawdziwa pychota z grilla lub piekarnika. Schab karkowy ze względu na stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu jest idealny do grillowania. Zawsze smacznie przyrumieniony i soczysty w środku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu karkowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • oraz 
  • marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety pokroić na 8 cienkich plastrów. Rozbić każdy za pomocą tłuczka. Posolić i popieprzyć. 
  • Paprykę pokroić w wąskie paski, marchewkę w słupki, cebulę w piórka. 
  • Na każdym kotlecie układać porcję warzyw, zwinąć w ciasną roladkę. Ewentualnie spiąć wykałaczkami.
  • Grill: roladki ułożyć na rozgrzanym grillu, często smarować marynatą, grillować 4-6 minut z każdej strony. 
  • Piekarnik: rozgrzać piekarnik do 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Roladki ułożyć na ruszcie, niżej wstawić blachę z wodą, roladki posmarować marynatą i zamknąć piekarnik. Piec 20 minut, dwukrotnie smarując roladki marynatą. 
  • Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.