Soczyste steki z mięsa z udek kurczaka: przepis z grilla lub piekarnika

2021-03-29
Soczyste mięso z udek kurczaka z grilla lub piekarnika
Autor: Shutterstock Pyszne steki z mięsa z udek z kurczaka
łatwy
30 min
4

Grillowane udka z kurczaka bez kości są soczyste, delikatne i pełne smaku. Ich łatwe przygotowanie sprawia, że ​​są idealne nawet dla początkujących amatorów grillowania. Soczyste mięso z udek kurczaka z grilla lub piekarnika możesz podać z czym chcesz!

 

Pamiętaj! Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Zawsze należy uwzględnić nie tylko rodzaj urządzenia, ale także jego cechy techniczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa z udek z kurczaka bez kości i bez skóry
  • 2 łyżki papryki słodkiej, sproszkowanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki świeżej pietruszki drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z udek kurczaka ułóż na desce i za pomocą ciężkiej patelni lub płaskiej strony młotka do mięsa stłucz, aby wyrównać grubość. 
  • Z podanych składników przygotuj marynatę. Zalej nią udka i wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw na 30 minut. 
  • Grill węglowy, gazowy: grilluj po 5 minut z każdej strony lub do ładnego przyrumienienia. 
  • Elektryczny grill kontaktowy: grilluj 6 minut.
  • Grill w piekarniku: grillować w temperaturze 200°C przez 5 minut, odwrócić i grillować kolejne 5 minut. Pod ruszt wsunąć blachę z wodą. 
  • Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami.