Szparagi grillowane z szynką parmeńską

Szparagi grillowane z szynką parmeńską

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szparagi coraz częściej królują na naszych stołach. I nie ma się co dziwić, bo są pyszne, zdrowe i mało kaloryczne. Zobacz smaczny przepis na szparagi grillowane z szynką parmeńską i śpiesz się z wykonaniem, bo sezon na szparagi trwa tylko 3-4 tygodnie!

Składniki

  • pęczek szparagów (10-15 sztuk)

  • szynka parmeńska, dozwolone również inne odmiany, wedle smaku (10-15 plasterków)

  • mały pęczek młodej botwinki

  • 6 rzodkiewek

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • 3 łyżki oliwy extra vergine

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce.

  • Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej,

  • Posmarować oliwą, polać sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny, posypać cukrem i odstawić.

  • Botwinkę opłukać i osuszyć, a potem odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki.

  • Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Dołożyć do salaterki z botwinką.

  • Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować.

  • Grillować do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące).

  • Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polać odłożonym sosem

Ocena: 5
Katalog potraw