Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem

2021-03-29
Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem
Autor: Shutterstock Rolada marchewkowa to pyszna przekąską dla każdego
łatwy
60 min
4

Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem to pyszna i zdrowa zakąska. Idealnie pasuje do piwa lub lekkiego wina. Można ją przygotować dzień wcześniej. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • 300 g twarożku kremowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać startą marchewkę. Smażyć, aż zacznie pachnieć karmelem i nieco straci na objętości. 
  • Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Żółtka utrzeć z odrobiną soli na jednorodną masę, dodawać po 1 łyżce mąki i mieszać. Dodać paprykę i pieprz.
  • Marchewkę wymieszać z ciastem, dodać pianę z białek, delikatnie wmieszać.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarować marchewkowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut. Wyjąć, okryć papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Twarożek utrzeć, dodać posiekane zioła i dobrze wymieszać.
  • Blat ciasta marchewkowego posmarować serkiem z ziołami, zwinąć roladę. Zawinąć ciasto w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
  • Przed podaniem pokroić na zgrabne porcje.