Śledź po śląsku - przepis na smażonego śledzia w marynacie

2021-03-29
Śledzie po śląsku
Autor: Shutteratock Smażone śledzie mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnie podawanych na święta śledzi.
łatwy
20 min
4

Śledź po śląsku to smażony śledź marynowany w kwaśnej zalewie. W okresie postu tak przygotowane śledzie w marynacie podaje się do ziemniaków w mundurkach lub kromki chleba, jako danie obiadowe. Podajemy przepis na rewelacyjne śledzie po śląsku!

Te tak zupełnie inne w smaku niż tradycyjnie przygotowywane śledzie na Wigilię, podaję się także na uroczystą kolację. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzia po śląsku, najbliższe święta to najlepsza okazja, by w końcu odważyć się na ten kulinarny eksperyment. A jeśli nie możecie doczekać się Świąt, spróbujcie smażonych i marynowanych śledzie już dzisiaj. 

Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po greckuśledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowymśledzie smażoneśledzie smażone w cieście piwnym.

SKŁADNIKI

  • 4 świeże całe śledzie lub 8 filetów
  • mąka
  • 1/2 szklanki octu (10%)
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier, sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże filety śledziowe osuszamy i lekko solimy. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj). Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron.
  • Teraz czas na marynatę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy ocet, łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz wszystkie przyprawy. Całość zagotowujemy.
  • Usmażone śledzie układamy w szklanym naczyniu i zalewamy marynatą, przykrywamy naczynie. 
  • Zanim będzie można je jeść, śledzie po śląsku powinny postać w chłodnym miejscu przez minimum 3 dni.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?