Śledzie po tatarsku: sprawdzony przepis na wigilijne danie

2021-03-29
sledzie-po-tatarsku-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Śledzie po tatarsku to wigilijny specjał rodem z Podlasia
łatwy
20 min
4

Śledzie po tatarsku – tradycyjna potrawa wigilijna rodem z Podlasia – spośród innych potraw z tej ryby wyróżnia się pikantnym smakiem. Pyszne aromatyczne śledzie świetnie sprawdzą się jako elegancka przystawka, albo wybitnie pyszna zakąska. Jak go przyrządzić? Oto nasz sprawdzony przepis.

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Polecamy także: śledzie w ziołach, śledzie z cytryną i z ziołami oraz śledzie w marynacie korzennej.

SKŁADNIKI

  • 60 dag filetów śledzi
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone śledzie kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, mieloną paprykę, pieprz.
  • Kolejnym krokiem jest powolne dolewanie oleju i dokładne mieszanie składników.
  • Wszystko odstawiamy w szklanym naczyniu do lodówki na dobę.
  • Następnego dnia gotujemy jajko na twardo, studzimy, siekamy. Natkę tniemy bardzo drobno.
  • Wigilijnego śledzia po tatarsku posypujemy jajkiem i natką tuż przed podaniem. Ze śledziami najlepiej smakuje chleb na zakwasie.