Śledzie w kawie: zjawiskowo pyszne, wyjątkowo łatwe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledzie w kawie to przepis dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Te zjawiskowo pyszne i wyjątkowo łatwe do przyrządzenia śledzie zachwycą Waszych domowników. I jak uczy nas życie, śledzie pasują do wszystkiego, również do kawy. Polecam!
SKŁADNIKI
- 500 g śledzi matias
- 6 łyżek musztardy
- 3 łyżki cukru demerara
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki białego octu winnego 6%
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokrój na dzwonka.
- Kawę zaparz w 2 łyżkach wrzątku.
- Pozostałe składniki dodaj do zaparzonej i przestudzonej kawy, zmiksuj na jednorodną emulsję - gęsty i aromatyczny sos kawowo-musztardowy.
- Dodaj do sosu dzwonka śledzi i wymieszaj.
- W słoju ułóż warstwami śledzie pokryte sosem kawowo-musztardowym.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?