Wigilijny śledź po wileńsku: łatwy przepis

2021-03-29
Wigilijny śledź po wileńsku
Autor: Shutterstock Śledź po wileńsku w pomidorowym sosie z cebulą to pyszna zakąska
łatwy
10 min
4

Święta Bożego Narodzenia bez śledzi? Niemożliwe! Wśród wigilijnych potraw śledź zawsze znajdzie swoje miejsce. Oto prosty przepis na świąteczne śledzie po wileńsku w sosie pomidorowym. Murowany hit świątecznego stołu!

Proponujemy również regionalne przepisy na królewskiego śledzia: śledzie po łowickuśledzie po kaszubskuśledzie w pomidorach

SKŁADNIKI

  • 50 dag śledzi matiasów
  • 3 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: liść laurowy, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie świątecznego śledzia po wileńsku zacznij od zeszklenia na patelni cebuli pokrojonej w kostkę razem z przyprawami.
  • Wymieszaj cebulę z koncentratem pomidorowym.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki.
  • Układaj warstwami na przemian śledzie i masę cebulowo-pomidorową. Wstaw do lodówki na 2 godziny, by składniki się przegryzły.