Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

2021-03-29
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
Autor: Shutterstock Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to sycące danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to doskonałe danie obiadowe nie tylko w odświętny dzień. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić na patelni. Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.
  • Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową).