Gotowe gnocchi zapiekane w kremowym sosie serowym: szybko, pysznie i do syta

Gotowe gnocchi zapiekane w kremowym sosie serowym: szybko, pysznie i do syta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gotowe gnocchi ratuje nas, gdy potrzebujemy szybko przygotować posiłek. Ale również wtedy, gdy nie chce nam się stać przy kuchni i robić wszystko od początku. Zapiekane w kremowym sosie serowym kluski ziemniaczane to pyszne i sycące danie ekspresowe. 

Składniki

  • 450-500 g gotowych gnocchi, włoskich kopytek

  • 2 łyżki masła śmietankowego lub  wegańskiego 

  • 4 ząbki czosnku pokrojone drobno

  • 200 ml białego wina

  • 350 ml  mleka lub napoju migdałowego

  • 1 kostka bulionu z kurczaka lub bulionu wegańskiego

  • 1/4 szklanki parmezanu, pecorino lub wegańskiego parmezanu

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C stopni i posmaruj olejem formę do zapiekania.

  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj gnocchi i gotuj, aż gnocchi wypłyną na górę (ok. 3 minuty). Odcedź gnocchi i odłóż na bok.

  • Stop masło na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.

  • Wlać wino na patelnię i gotować przez 3 minuty, regularnie mieszając.

  • Dodaj do patelni mleko, bulion, parmezan i mąkę i ciągle mieszaj, aż otrzymamy gładki i gęsty sos.

  • Dodaj sok z cytryny i skórkę.  Dopraw solą i pieprzem do  smaku.

  • Na patelnię dodaj gnocchi i wymieszaj z sosem, aby połączyć składniki. Przełóż wszystko do naczynia do pieczenia.

  • Piec bez przykrycia przez 20-30 minut lub do momentu, aż góra i boki lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i podawaj natychmiast.

Ocena: 5

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw