Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku

Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku
Autor: Shutterstock Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku to smaczne i sycące danie obiadowe.
łatwy
50 min
4

Kuchnia serbska jest smaczna i wyrazista. W dużej mierze korzysta z prostych, lokalnych składników. Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku to proste danie, które świetnie sprawdzi się również na polskich stołach.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i posiekać, zeszklić na klarowanym maśle. Dodać kapustę, jałowiec i liście laurowe, po czym wlać wino. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 40 min.
  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i mlekiem, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w środku zrobić wgłębienie i wypełnić je ziemniakami. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry kiełbasę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 min.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

GALERIA: 10 przepisów na bigos

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej