Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie - po prostu fantastyczne

Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie - po prostu fantastyczne
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane w śmietanie zyskują na smaku i po prostu rozpływają się w ustach
łatwy
20 min
4

Ziemniaki zapiekane w śmietanie dosłownie rozpływają się w ustach. Można je podać jako samodzielne danie na kolację lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Gdy ich raz spróbujecie,  okaże się, że za takimi ziemniakami poszlibyście do samego piekła. Obłędnie smaczne, choć wyglądają niepozornie.

SKŁADNIKI

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 szklanki tartego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na kawałki.
  • Formę do zapiekania posmarować masłem i wypełnić pokrojonymi ziemniakami.
  • Mleko i śmietanę wymieszać razem z mąką, czosnkiem solą i pieprzem. Mieszaniną zalać ziemniaki.
  • Formę okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec przez 30 minut.
  • Zdjąć przykrycie, posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy sera się rozpuści i lekko przyrumieni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz nasze inne przepisy na pyszne i tanie zapiekanki ziemniaczane

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej