Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami: prosty i pyszny

2021-03-29
Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka ziemniaczana - idealna na rodzinny posiłek
łatwy
30 min
4

Placek ziemniaczany zapiekany z klopsikami to sycące danie dla całej rodziny. Przyrządza się go z surowych tartych ziemniaków. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 200-300 g pomidorków cherry lub podobnych
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera o wyrazistym smaku
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę, marchew oraz czosnek. Smażyć, aż warzywa stracą na objętości i zaczną pachnieć karmelem.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaczane wiórki wymieszać z rozkłóconymi jajkami, majonezem i musztardą. Dodać do masy kaszę manną, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Z mięsa mielonego doprawionego pieprzem i solą (sprawdzić na etykiecie, czy mięso nie było solone) uformować klopsiki.
  • Masę ziemniaczaną wyłożyć na dno formy do zapiekania posmarowanej olejem roślinnym. Na wierzchu ułożyć klopsiki, między nimi pomidorki koktajlowe.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą upieczone. Przed końcem pieczenia posypać zawartość formy tartym serem.