Rurki zapiekane z pomidorowym sosem mięsnym: sprytne danie z tortownicy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rurki zapiekane z pomidorowym sosem mięsnym to pyszna potrawa. Ale jak nafaszerować nieduże rurki? Jest na to sprytny sposób! Wystarczy ustawić rurki pionowo i pod siłą ciążenia same napełnią sosami wylanymi na ich powierzchnię. To fantastyczne danie z tortownicy idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Efektowne i pyszne, a do tego niedrogie!
SKŁADNIKI
- 500 g rurek, włoskich rigatoni
- 2,5 szklanki sosu pomidorowego według przepis na Uniwersalny sos pomidorowy
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek podzielone
- 500 g mielonej wołowiny lub mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka parmezanu
- 300 g kremowego twarożku lub serka ricotta
- 1 duże jajko
- 1,5 do 2 szklanek sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj rurki w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą. Upewnij się, że zużywasz wystarczającą ilość wody, ponieważ rurki/rigatoni bardzo wchłaniają wodę. Gotuj o około 1 minutę krócej niż to napisano w instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron i opłucz go pod zimną wodą. Przełóż do miski.
- Do makaronu dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj, aby zapobiec sklejeniu się rurek. Następnie dodaj parmezan i podrzucając miskę wymieszaj, aż ser równomiernie pokryje rurki. Odłóż na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i usmaż zmielone mięso. Po zrumienieniu mięsa, odsącz tłuszcz.
- Dodaj sos pomidorowy i wodę, doprowadź do wrzenia.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Im dłużej dusisz, tym lepiej. Ale pamiętaj o uzupełnieniu wody, gdy się wygotuje.
- Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia.
- Kremowy serek wymieszaj z rozmąconym jajkiem. Odstaw na później.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj masłem lub oliwą
- Następnie układaj rurki/rigatoni pionowo jedną obok drugiej (tak jak na zdjęciu powyżej). Kontynuuj, aż cała tortownica będzie szczelnie upakowana makaronem.
- Wylej mieszaninę twarogu na rigatoni i równomiernie rozprowadzić na wszystkich rurkach.
- Na wierzch wylej pomidorowy sos mięsny i równomiernie rozłóż na makaronie. Za pomocą palca wepchnij mieszankę mięsa i sera w każdą rurkę. Im większą cierpliwością wykażesz się na tym etapie, tym lepiej.
- Jeśli twoja tortownica nie jest zbyt szczelna, profilaktycznie owiń dno i boki folią aluminiową.
- Piecz przez 15 minut w 200°C.
- Wyjmij z piekarnika i posyp serem mozzarella.
- Piecz przez kolejne 15 minut w 200°C.
- Odstaw na 10 minut, a następnie przesuń nóż wokół krawędzi tortownicy, aby otworzyć formę.
- Podawaj od razu! Smacznego!